Opas Islamin harjoittamiseen

Paasto

Paasto (siyyam tai sawm) kuuluu Jumalan palvelemiseen. Se tarkoittaa kieltäytymistä ruuasta, juomasta, seksuaalisesta toiminnasta tai mistä tahansa muusta, mikä voisi rikkoa paaston. Paasto on voimassa aamunsarastuksen rukouskutsusta auringonlaskun rukouskutsuun.

Allah käskee muslimeja paastoamaan kaikkien sääntöjen mukaan vuosittain yhden kuukauden, ramadanin, ajan. Tämä paasto on islamin neljäs pilari. Kuten Koraani sanoo:

“Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa” (Koraani, 2:183).

Paastoamisen viisaus

Allah, ylhäisin, käskee uskovia suorittamaan paaston monistakin syistä, jotka liittyvät sekä tähän maailmaan että tuonpuoleiseen elämään:

Se auttaa lähestymään hurskauden tilaa (taqwa).

  • Paasto on Jumalan palvelemisen teko, jonka kautta uskovat pyrkivät Herransa läheisyyteen luopumalla haluistaan. He vastustavat fyysisiä houkutuksia olivatpa he yksityisessä tilassa tai julkisella paikalla, koska he tietävät Allahin näkevän heidän tekonsa.
  • Sen kautta voi harjoitella synneistä ja pahoista teoista luopumista. Paastoavan henkilön pidättäytyessä sallituista teoista, kuten syömisestä, hän kehittää kykyä hallita oikkujaan ja halujaan. Näin hän oppii välttämään pahoja asioita, eikä elä enää vääryydessä ja valheissa.
  • Se auttaa meitä muistamaan vähäosaisia ja luo sympatiaa heitä kohtaan. Paastoava henkilö tuntee puutteen ja nälän, vaikkakin vain väliaikaisesti. Sen vuoksi hän ymmärtää paremmin heitä, jotka eivät pysty tyydyttämään perustarpeitaan ja kokevat todellista nälkää ja janoa. Tämä auttaa häntä tuntemaan myötätuntoa heitä kohtaan ja auttamaan heitä.

Ramadan-kuukauden merkitys

Ramadan on islamilaisen kuukalenterin yhdeksäs kuukausi. Sitä pidetään vuoden parhaana kuukautena monien syiden vuoksi, kuten:

  • Sen kuukauden aikana ylhäisin kaikista kirjoita, pyhä Koraani, ilmoitettiin.
    Ramadaan on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan” (Koraani, 2:185).
  • Profeetta (rauha hänelle) sanoi: “Ramadanin kuun saapuessa paratiisin portit avataan, helvetin portit suljetaan ja paholaiset kahlitaan” (Sahih Al-Bukhari: 3103, Sahih Muslim: 1079). Silloin uskovilla on mahdollisuus tehdä parhaansa lähestyäkseen Allahia tekemällä hyviä tekoja ja välttämällä pahoja.
  • Se, joka paastoaa päivän tunnit ja seisoo rukoilemassa öisin koko kuukauden ajan, saa menneet syntinsä anteeksi. Kuten Profeetta (rauha hänelle) sanoi: “Se, joka paastoaa Ramadanin kuukauden ajan vilpittömässä uskossa ja odottaen Allahin antamaa palkkiota (tuonpuoleisessa), saa kaikki menneet syntinsä anteeksi” (Sahih Al-Bukhari: 1910, Sahih Muslim: 760).
  • Laylat-ul-Qadr (Kaikkivaltiuden yö tai Voiman yö) on myös osa ramadania. Koraani ilmoittaa, että hyvien tekojen tekeminen tänä yönä on muslimille erityisen arvokasta: “Siunattu yö on arvokkaampi kuin tuhat kuukautta” (Koraani, 97:3). Se, joka rukoilee tänä yönä vilpittömässä uskossa ja odottaen Allahin palkkiota tuonpuoleisessa, saa kaikki menneet syntinsä anteeksi. Tämän yön sanotaan olevan yksi parittomista öistä, ramadanin kymmenen viimeisen vuorokauden aikana. Kukaan ei kuitenkaan tiedä sen tarkkaa ajankohtaa.

Mikä rikkoo paaston?

Paastoavan täytyy välttää monia asioita, jotka rikkovat paaston. Näitä ovat muun muassa:

  1. Syöminen ja juominen, kuten Koraani toteaa: “Syökää ja juokaa aamun hämärään asti, kunnes vaalea lanka selvästi erottuu mustasta. Mutta sitten noudattakaa tarkoin paastoa yön tuloon saakka (Koraani, 2:187). Tahallinen syöminen ja juominen siis rikkovat paaston. Jos joku kuitenkin unohtaa paastoavansa ja syö tai juo epähuomiossa, on hänen paastonsa yhä voimassa, eikä hän ole tehnyt syntiä hajamielisyytensä vuoksi.
  2. Kaikki mitä voi verrata syömiseen tai juomiseen, kuten: (i) Ravintoliuosta sisältävät suonensisäiset pistokset. Ne on tarkoitettu ravitsemaan ruumista, joten niitä voi verrata syömiseen ja juomiseen. (ii) Jonkin aineen nauttiminen sitä polttamalla aiheuttaa paaston rikkoutumisen, koska savun vetäminen keuhkoihin aiheuttaa myrkyllisten aineiden kulkeutumisen kehoon.
  3. Sukupuoliyhteys siemensyöksyllä tai ilman.
  4. Tahallinen siemensyöksy itsetyydytyksen avulla. Niin sanotut märät unet, jotka aiheuttavat orgasmin, eivät kuitenkaan riko paastoa. Aviomies voi suudella vaimoaan, jos hän tietää pystyvänsä hilitsemään itseään, eikä hän tee mitään, mikä voi aiheuttaa siemensyöksyn.
  5. Tahallinen oksentaminen. Tahaton oksentaminen ei kuitenkaan riko paastoa. Profeetta (rauha hänelle) sanoi, “Jos joku oksentaa tahattomasti paastotessaan, hänen ei tarvitse korvata paastoa toisena päivänä. Jos hän kuitenkin oksentaa tahallaan, hänen täytyy paastota toisena päivänä rikottuaan pakollisen paastonsa (Sunan At-Tirmidhi: 720; Sunan Abu Daawud: 2380).
  6. Kuukautisten tai synnytyksen jälkeisen verenvuodon alkaminen, riippumatta vuorokaudenajasta. Vaikka vuoto alkaisi juuri ennen auringonlaskua, naisen paasto rikkoutuu tällöin automaattisesti. Profeetta (rauha hänelle) sanoi: “Eikö olekin totta, ettei nainen voi rukoilla tai paastota kuukautistensa aikana?” Sahih Al-Bukhari: 1850). Epänormaali vuoto kohdusta tai emättimestä ei estä naista kuitenkaan paastoamasta.

Kenen ei tarvitse paastota

Tehdäkseen paastoamisen ihmisille helpoksi, Allah (Ylhäisin) on vapauttanut jotkut tästä velvollisuudesta:

  1. Sairaat, joiden tila voisi pahentua paastoamisen seurauksena saavat rikkoa paastonsa, mutta heidän pitää korvata menetetyt päivät tervehdyttyään.
  2. Vanhukset tai parantumattomasti sairaat on myös vapautettu paastosta, mutta heidän ruokkia yksi köyhä jokaista päivää kohden tai antaa hänelle 1,5 kg peruselintarvikkeita.
  3. Matkustavat henkilöt on vapautettu paastosta sinä päivänä, kun he siirtyvät paikasta toiseen tai alle neljä päivää kestävän vieraassa paikassa oleskelun ajan. Heidän täytyy kuitenkin korvata menetetyt päivät paastoamalla ramadanin jälkeen. Kuten Koraani toteaa: “Mutta jos joku on sairas tai, matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi” (Koraani, 2:185).
  4. Naiset, joilla on kuukautiset tai synnytyksen jälkeistä vuotoa eivät saa paastota ja heidän pitää korvata päivät vuodon loputtua.
  5. Raskaana olevien ja imettävien naisten ei tarvitse paastota, jos he pelkäävät sen olevan haitallista itselleen tai lapselle. Heidän täytyy kuitenkin korvata menettämänsä päivät kun se on mahdollista.

Paaston rikkominen ilman pätevää syytä

Paaston rikkominen ilman pätevää syytä on vakava synti. Tähän syntiin syyllistyneiden täytyy vilpittömästi pyytää Allahin anteeksiantoa sen lisäksi, että heidän täytyy korvata menetetyt päivät. Ne, joiden ovat sukupuoliyhdynnässä päiväsaikaan ramadanin aikana, täytyy ilmaista vilpitöntä katumusta ja korvata menetetty päivä. Lisäksi heidän pitää sovittaa syntinsä vapauttamalla muslimiorja, koska islamin mukaan on tärkeää vapauttaa ihmiset orjuuden kahleista. Jos he eivät löydä vapautettavaa orjaa, kuten nykypäivänä hyvin on mahdollista, täytyy heidän paastota kaksi kuukautta peräkkäin. Jos he eivät pysty siihen, täytyy heidän ruokkia kuusikymmentä köyhää ihmistä.