Usko enkeleihin
Kansanuskomuksissa enkeleitä pidetään hyvinä luonnon henkinä, hologrammikuvina tai harhoina. Länsimaisissa uskonnollisissa kuvissa enkelit kuvataan usein lihavina kerubeina, komeina nuorina miehinä tai sädekehäpäisinä naisina.
Islamin mukaan enkelit ovat todellisia, luotuja olentoja, jotka kuolevat lopulta, mutta ihmisen aisteilla niitä ei useimmiten pysty havaitsemaan. Ne eivät ole jumalallisia tai edes puoli-jumalallisia, eivätkä ne ole Jumalan apureita, jotka hallitsevat maailmankaikkeuden eri osia. Ne eivät myöskään ole olentoja, joita tulisi palvoa tai rukoilla, koska ne eivät välitä rukouksiamme Jumalalle. Enkelit alistuvat Jumalalle ja toteuttavat Hänen käskyjään.
Islamilaisen maailmankuvan mukaan ei ole mitään langenneita enkeleitä: niitä ei ole jaoteltu ”hyviin” ja ”pahoihin”. Ihmisistä ei tule enkeleitä kuoleman jälkeen. Saatana ei ole langennut enkeli, vaan yksi jinneistä, jotka ovat Jumalan luomia olentoja ihmisten ja enkeleiden ohella.
Enkelit luotiin valosta
Enkelit luotiin valosta ennen kuin ihmiset luotiin ja siksi niitä kuvataan vain harvoin islamilaisessa taiteessa. Nitä pidetään kuitenkin yleisesti kauniina siivekkäinä olentoina, kuten islamilaisissa kirjoituksissa kuvaillaan. Enkelit sijoittuvat erilaisiin arvojärjestyksiin kokonsa, arvonsa ja ansioidensa mukaisesti.
Mahtavin niistä on Gabriel. Muhammed (rauha hänelle) näki hänet aidossa hahmossaan. Myös Jumalan valtaistuimen vartijat ovat mahtavimpien enkeleiden joukossa. Ne rakastavat uskovia ihmisiä ja rukoilevat Jumalaa antamaan heidän syntinsä anteeksi. Ne kantavat Jumalan valtaistuinta, jos profeetta Muhammed (rauha hänelle) sanoi: “Minulle annettiin lupa kertoa Jumalan enkelistä, joka kantaa valtaistuinta. Välimatka sen korvalehtien ja sen olkapäiden välillä on 700 vuoden matkan pituinen” (Sunan Abi Dawud: 4727).
Enkelit eivät syö tai juo. Enkelit eivät myöskään koskaan väsy palvomaan Jumalaa:
“Öin ja päivin he ylistävät Häntä uupumatta” (Koraani 21:20).
Enkelien määrä, nimet ja ominaisuuksia
Kuinka paljon enkeleitä on? Vain Jumala tietää. ”Usein vierailtu paikka” (Bait ul Ma’mur) on pyhäkkö seitsemännessä taivaassa Mekan kaupungissa sijaitsevan nelikulmaisen Kaaban yläpuolella. On sanottu, että joka päivä 70 000 enkeliä vierailee siellä palaamatta enää koskaan ja seuraavana päivänä taas uudet 70 000.
Muslimit uskovat enkeleihin, jotka on mainittu nimeltä islamilaisissa lähteissä, kuten Gabriel (Jibril), Mikael (Mika’il), Israfil ja Malik – helvetin vartija. Näistä Gabriel ja Mikael on mainittu myös Raamatussa.
Jumala on antanut enkeleille mahtavia voimia. Ne voivat esiintyä eri hahmoissa. Islamilaisissa kirjoituksissa kuvaillaan, miten Jeesuksen sikiämisen hetkellä Jumala lähetti enkeli Gabrielin Marialle (Mariam) miehen muodossa:
“Me lähetimme Henkemme hänen luokseen sopusuhtaisen ihmisen hahmossa” (Koraani 19:17).
Enkelit vierailivat myös Aabrahamin luona ihmisen muodossa. Enkeli Gabriel kävi usean kerran profeetta Muhammedin luona eri hahmoissa. Toisinaan hän otti jonkin opetuslapsen hahmon ja toisinaan aavikkobeduiinin hahmon. Enkeleillä on kyky esiintyä ihmishahmona joissakin tilanteissa, joissa tavallisia ihmisiä on läsnä. Gabriel on Jumalan taivaallinen sanansaattaja ihmiskunnalle ja välitti ilmoitukset Jumalalta Hänen lähettiläilleen.
Enkelien tehtävät
Jotkut enkelit ovat saaneet tehtäväkseen Jumalan lain toteuttamisen fyysisessä maailmassa. Mikael on vastuussa sateesta ohjaten sen sinne, mihin Jumala haluaa. Hänellä on apulaisia, jotka avustavat häntä hänen Herransa määräyksestä; ne ohjaavat tuulia ja pilviä Jumalan tahdon mukaisesti. Enkeli Israfilin vastuulla on tuomiopäivän pasuunaan puhaltaminen. Kuoleman enkeli ja sen avustajat taas ovat vastuussa sielujen erottamisesta ruumiista kuoleman hetkellä. Jumala sanoo Koraanissa:
“Sano Kuoleman enkeli, joka on määrätty huolehtimaan teistä, korjaa teidät huomaansa, ja sitten teidän on palatava Herranne luokse” (Koraani 32:11).
Lisäksi on olemassa suojelusenkeleitä, jotka ovat vastuussa uskovista ihmisistä koko heidän elämänsä ajan; olivatpa he kotona tai matkoilla, nukkumassa tai hereillä. Toisten enkelien tehtävänä taas on ihmisten hyvien ja pahojen tekojen kirjoittaminen muistiin. Nämä enkelit tunnetaan nimellä “kunnianarvoisat kirjurit”. Kaksi enkeliä, Munkar ja Nakir ovat vastuussa ihmisten koettelemisesta heidän haudoissaan. Lisäksi on paratiisia vartioivia enkeleitä ja helvetin 19 vartijaa, joiden johtaja on Malik. On myös enkeleitä, jotka puhaltavat sielun syntymättömään sikiöön ja merkitsevät muistiin tämän tulevan ihmisen kyvyt, elämänkaaren, teot ja sen tuleeko hänestä onneton vai onnellinen. Jotkut enkelit ovat vaeltajia, jotka matkaavat ympäri maailmaa etsien ihmisten kokoontumisia, joissa muistetaan Jumalaa. Myös Jumalan taivaallinen armeija koostuu enkeleistä, jotka seisovat riveissä eivätkä koskaan väsy tai käy istumaan.
Yhteenvetona voidaan todeta, että islamin näkemyksen mukaan enkelit ovat mahtavia Jumalan luomia olentoja, joiden lukumäärä, roolit ja kyvyt vaihtelevat. Jumala ei tarvitse näitä olentoja, mutta se, että tunnemme enkelit ja uskomme niihin lisää kunnioitustamme Jumalaa kohtaan. Hän pystyy luomaan mitä haluaa ja luotujen mahtavuus on todellakin uskoville todiste niiden Luojan vieläkin suuremmasta mahtavuudesta.