Valmistautuminen rukoukseen

Tee wudu eli rukouspesu

Wudu on muslimeille pakollinen puhdistautumisrituaali ennen rukousta. Wudu on niin tärkeä, että jos joku ei tee sitä tietämättömyytensä, hajamielisyytensä tai välinpitämättömyytensä, vuoksi, Allah ei hyväksy hänen rukoustaan. Rakastettu profeettamme Muhammed (rauha hänelle) sanoi: “Salah ei ole hyväksytty ilman wudua” (Sahih Muslim, kirja 2, hadith 2).

Näin wudu tehdään:

1. vaihe – Aikomus wudun tekemiseksi

Ensimmäinen vaihe on tietoisuus siitä, että olet aloittamassa wudun, jotta voit rukoilla. Tässä vaiheessa ei tarvitse sanoa mitään erityistä. Aikomus riittää.

2. vaihe – Sano “Bismillah”

Tämä on tärkeä osa wudua. Ennen kuin aloitamme peseytymisen, on sanottava “Bismillah-ir-rahman-ir-rahim” (Allahin, armeliaan armahtajan, nimeen). Voit sanoa sen hiljaa itseksesi.

3. vaihe – Pese kätesi kolme kertaa

Profeetta Muhammed (rauha hänelle) on opettanut meitä aloittamaan oikealta puolelta. Tämä tarkoittaa, että oikea käsi pitää pestä sormenpäistä ranteeseen asti kolme kertaa. Varmista, että vesi koskettaa koko kättä. Sitten toista sama vasemmalle kädelle kolme kertaa.

4. vaihe – Huuhtele suusi kolme kertaa

Ota vettä oikeaan käteesi ja huuhtele suuri kolme kertaa. Tee tämä perusteellisesti, jotta suusi puhdistuu kunnolla.

5. vaihe – vedä vettä sieraimiisi kolme kertaa

Ota vettä oikeaan käteesi ja vedä sitä nenääsi. Sitten puhalla se ulos. Tämä toistetaan kolme kertaa. Ota vettä vain vähän kerrallaan, jotta se ei tekisi kipeää.

6. vaihe – Pese koko kasvosi kolme kertaa

Jokainen kohta kasvoista pitää pestä. Tämä tarkoittaa pesemistä korvasta korvaan ja otsasta leukaan. Tee tämä kolme kertaa. Miesten, joilla on parta, tulee vetää märät sormensa myös parran lävitse pestessään kasvonsa.

7. vaihe – Pese käsivartesi kolme kertaa

Aloita ranteista ja pese oikea käsivartesi kyynärpäähän asti kolme kertaa. Yhdenkään kohdan ei pidä jäädä kuivaksi. Sen jälkeen tee sama vasemmalle käsivarrellesi kolme kertaa.

8. vaihe – Pyyhi pääsi yhden kerran

Pyyhkäise märillä käsilläsi otsan yläosasta takaraivoon asti ja sitten takaisin. Tämän voi tehdä kerran tai kolme kertaa. Sillä ei ole väliä minkälaiset hiukset sinulla on. Oletpa kalju, lyhythiuksinen tai pitkähiuksinen, tämä tehdään samalla tavalla.

9. vaihe – Puhdista korvasi yhden kerran

Kastele kätesi ja käytä etusormiasi puhdistamaan korvien sisäpuoli ja peukaloitasi puhdistamaan korvien takaa. Tämän voi tehdä kerran tai kolme kertaa.

10. vaihe – Pese jalkasi kolme kertaa

Kuten tehtiin käsien kohdalla, myös jalat pestään kolme kertaa. Aloita oikean jalan varpaistasi ja pese jalkaterä sekä nilkka. Veden tulee koskettaa jalan jokaista kohtaa. Tee tämä kolme kertaa oikealle jalalle ja sen jälkeen kolmesti vasemmalle jalalle.

11. vaihe – Lausu uskontunnustus (shahada) ja pyyntörukous (du’a)

Tämä on vapaaehtoinen vaihe. Profeetan (rauha hänelle) saatua wudunsa valmiiksi, hän lausui uskontunnustuksen: “Ash-hadu an la ilaha illal lahu wa ash-hadu anna Muhammadan rasuluhu“. Tämä tarkoittaa “Todistan, ettei ole muuta jumalaa kuin Allah ja todistan myös, että Muhammed on hänen lähettiläänsä”. Nyt wudusi on valmis ja voit aloittaa rukouksen.

Mikä mitätöi wudun?

Kuten mainitsimme aikaisemmin tässä kappaleessa, muslimi ei voi rukoilla, jollei hän ole tehnyt wudua. Siksi herääkin kysymys: Kuinka kauan wudu on voimassa?

Vastaus kysymykseen on, että wudu on voimassa, kunnes jokin näistä asioista tapahtuu:

  • Alapäästä tulevat eritteet: virtsaaminen, ulostaminen, myös ilmavaivat.
  • Nukahtaminen
  • Tajunnan menetys
  • Siemensyöksy

Jos jokin yllämainituista asioista tapahtuu, täytyy wudu tehdä uudestaan ennen kuin voi taas rukoilla.

Siemensyöksyn tapahtuessa wudun tekeminen ei riitä. Sen sijaan täytyy tehdä perusteellisempi puhdistautuminen nimeltä ghusl, ennen kuin muslimi voi taas rukoilla.