Opas Islamin harjoittamiseen

Puhdistautuminen Islamissa

Arabian kielen sana ‘tahara’ merkitsee puhtautta.

Allah kehottaa muslimeja puhdistautumaan ennen rukousta. Jos ihminen yleensä peseytyy ja pukeutuu parhaimpiin vaatteisiinsa tavatakseen jonkun maallista valtaa edustavan tärkeän henkilön, esimerkiksi kuninkaan tai presidentin, niin todellakin hänen täytyy tehdä samoin Kaikkivaltiaan Jumalan edessä.

Miten puhdistaudutaan rukousta varten?

Muslimit suorittavat osittaisen puhdistautumisen (arabiaksi wudu) ennen Jumalan palvelemiseen liittyviä toimintoja, kuten rukous, Koraanin lukeminen ja pyhiinvaellus Mekkaan.

Klikkaa TÄSTÄ oppiaksesi tekemään wudun.

Mutta ennen wudua tai rukousta muslimin täytyy ensin varmistua siitä, ettei hän ole ruumiillisen epäpuhtauden tai jopa suuren epäpuhtauden tilassa.

Ruumiillinen epäpuhtaus

Arabian kielen sana najasah merkitsee kaikkia ihmisten tai eläinten ruumiista lähtöisin olevia asioita, jotka islamin mukaan ovat epäpuhtaita. Ne tulisi poistaa ennen Jumalan palvelemiseen liittyvien tekojen suorittamista. Epäpuhtaita asioita ovat muun muassa:

 1. Ihmisen virtsa ja ulosteet
 2. Veri (paitsi, jos sitä on vain tippa tai pari)
 3. Virtsa ja ulosteet sellaisista eläimistä, joiden liha ei sovi muslimien ravinnoksi.
 4. Koirat ja siat (koirien kohdalla on poikkeuksia, koska niitä voidaan käyttää esimerkiksi metsästykseen)
 5. Kuolleet eläimet (paitsi ne, joiden lihaa voidaan käyttää muslimien ravinnoksi, kun ne on teurastettu islamin sääntöjen mukaan). Kuolleiden ihmisten ruumiit, kalat ja hyönteiset sitä vastoin ovat puhtaita.

Islamilaisen lain yleissääntö on, että kaikkia asioita pidetään puhtaina, kunnes ilmenee aihetta pitää niitä epäpuhtaina. Eli jos joku henkilö ei ole varma ovatko vaikkapa hänen housunsa puhtaat, mutta niissä ei näy mitään epäpuhtauden merkkejä, voi niitä pitää puhtaina.

Ruumiillisen epäpuhtauden poistaminen

Ruumiilliset epäpuhtaudet iholla, vaatteissa tai rukoilemiseen tarkoitetussa paikassa tulisi poistaa pesemällä ne vedellä. Ei ole säädetty kuinka monta kertaa epäpuhdas paikka tulisi huuhdella, paitsi koskien koiria (esimerkiksi sen kuolaa, virtsaa ja ulosteita). Jos olet koskenut koiran eritteisiin, tulisi likainen kohta huuhtoa seitsemän kertaa, joista yksi kerta maalla (esim. mullalla tai hiekalla). Muut ruumiilliset epäpuhtaudet tulisi vain pestä pois ja jos huuhtomisen jälkeen jää vielä hajua tai haaleita tahroja, ei niistä tarvitse välittää. Kerran eräs nainen kysyi Profeetalta (rauha hänelle) kuukautisveren pesemisestä. Hän sanoi: “Riittää, että peset sen pois, eikä sinun tarvitse huolehtia jäljelle jäävistä tahroista.” (Sunan Abu Dawud: 365)

WC:ssä käymisestä

Muslimeja kehotetaan astumaan sisään wc:seen vasen jalka edellä ja poistumaan sieltä oikea jalka edellä. Tämä on vapaaehtoista.
Tarpeita ei tulisi tehdä näkyvässä tai muuten muita ihmisiä loukkaavassa paikassa. Se on ankarasti kiellettyä.
Avarassa paikassa, kuten autiomaassa, muslimin ei tulisi tehdä tarpeitaan mihinkään koloon tai onkaloon. Hän saattaisi vahingoittaa onkalossa asuvia eläimiä tai ne saattavat vahingoittaa häntä. 

Hänen ei tulisi tehdä tarpeitaan rukoussuuntaan, eli qiblaan päin, eikä myöskään kääntää selkäänsä siihen suuntaan. Profeetta (rauha hänelle) sanoi: “Kun käyt tarpeillasi, sinun ei tulisi olla qiblaan päin, eikä myöskään selin siihen suuntaan.(Sahih Al-Bukhaari: 386; Sahih Muslim: 264). Tämä sääntö pätee lähinnä ulkona. Rakennuksissa sijaitsevissa käymälöissä suunnalla ei ole niin merkitystä.
Muslimin tulee varoa minkään epäpuhtauden roiskumista vaatteilleen. Jos näin vahingossa kuitenkin tapahtuu, hänen tulee pestä se kohta vedellä.

Tarpeet tehtyään muslimin täytyy pestä alapäänsä ja kätensä perusteellisesti vedellä. Tämä on arabiaksi istinjaa. Jos vettä ei ole saatavilla, pitäisi alapää pyyhkiä kolme kertaa jollain muulla tarkoitukseen sopivalla asialla, kuten wc-paperilla tai puun lehdillä. Tämä on arabian kielellä istijmaar. Alapään pesemiseen tulisi käyttää vasenta kättä.

Suuri epäpuhtaus

Muslimien tulee tehdä wudu ennen rukoilemista tai Koraanin lukemista. Wudun tehtyään ihminen on puhdas ja hän pysyy puhtauden tilassa, kunnes tapahtuu jokin wudun poistava asia, kuten pieraiseminen, virtsaaminen tai ulostaminen. Nämä ruumiilliset epäpuhtaudet voidaan aina poistaa tekemällä wudu uudestaan.

Suuria epäpuhtauksia taas ei voida poistaa vain wudun avulla, vaan ne vaativat koko vartalon huuhtelemisen vedellä (arabiaksi ghusl). Tällaisen epäpuhtauden aiheuttavat muun muassa:

 • Siemensyöksy
 • Sukupuoliyhteys
 • Kuukautisvuoto ja synnytyksen jälkeinen vuoto
Kuinka poistetaan suuret epäpuhtaudet (arabiaksi Janaabah)?

Kaikki epäpuhtaudet saadaan poistettua tekemällä ghusl, eli koko vartalon huuhtominen vedellä. Ghusl tehdään näin:

 1. Lausu sydämessäsi aikomus puhdistautua epäpuhtauksista.
 2. Sano “bismillah” ja pese käsesi kolme kertaa. Sitten pese alapääsi ja mahdolliset muut epäpuhtaat kohdat perusteellisesti. Lopuksi tee vielä wudu normaalisti.
 3. Huuhtele pääsi vedellä kolme kertaa. Hiero vettä hiuksiisi, jotta vesi pääsee hiuspohjaan asti.
 4. Sitten pese koko vartalosi. Varmista, että joka kohta huuhdellaan vedellä. Pese ensin oikea puoli, sitten vasen puoli.

Ghuslin tehtyään ihminen on puhdistautunut suurista epäpuhtauksista siihen asti, kunnes hänelle jälleen tapahtuu jokin edellä mainituista asioista (siemensyöksy, sukupuoliyhteys, kuukautiset tai synnytyksen jälkeinen vuoto). 

Ghuslin tehtyään muslimin tarvitsee tehdä vain wudu puhdistautuakseen mahdollisista ruumiillisista epäpuhtauksista ja voidakseen harjoittaa Jumalan palvelemista, kuten rukousta ja Koraanin lukemista.